Verzekeraars sluiten ogen voor landroof en ontbossing

Verzekeraars sluiten ogen voor landroof en ontbossing

Zeven grote verzekeraars doen te weinig om ontbossing en landroof te stoppen. Dat blijkt uit het nieuwste praktijkonderzoek van de Eerlijke Verzekeringswijzer. Veel verzekeraars beleggen de premies van hun klanten in de lucratieve, maar zeer controversiële palmoliesector. Grote palmoliebedrijven zijn in de laatste jaren in opspraak gekomen vanwege grootscheepse misstanden op hun plantages. Toch worden die bedrijven door de onderzochte verzekeraars nauwelijks gescreend of tot verantwoording geroepen. De Verzekeringswijzer beoordeelt de inspanningen van 7 van de 9 onderzochte bedrijven als onvoldoende.

Tevens waren 6 van de 9 onderzochte verzekeraars niet of nauwelijks bereid om inzicht te geven in wat ze doen om  de controversiële palmoliebedrijven tot gedragsverandering te bewegen. Achmea en NN Group tonen daarover al veel meer openheid. Vivat is het meest transparant over de activiteiten die ze hiertoe onderneemt.

Boskap en Landroof
In de palmoliesector vinden veel misstanden plaats. Zo worden er bijvoorbeeld voor de aanleg van plantages in veel gevallen tropische bossen gekapt en worden mensen van hun land verjaagd. De palmoliesector wordt dan ook vaak in verband gebracht met ernstige conflicten over landrechten, gedwongen huisuitzettingen en schendingen van de rechten van met name inheemse gemeenschappen. Ook veroorzaken palmolieplantages verlies aan biodiversiteit en vernietigen ze de leefomgeving van bedreigde diersoorten, zoals de orang-oetan en de Sumatraanse tijger.

undefined

 


Houdt jouw verzekeraar ontbossing en landroof in stand?

  • Generali, Legal & General en Allianz scoren ‘zeer slecht’ (score 1). Zij zijn vaag over hoe ze hun invloed aanwenden bij de controversiële palmoliebedrijven waar ze in beleggen. Hiermee houden ze ontbossing en landroof in stand. Moedig deze verzekeraars aan om hun verantwoordelijkheid te nemen en ontbossing en landroof tegen te gaan.Stuur Generali, Legal & General en Allianz een klacht.
  • APG, Aegon en Delta Lloyd scoren ‘slecht’ (score 2). Zij zijn vaag over hoe ze hun invloed aanwenden bij de controversiële palmoliebedrijven waar ze in beleggen. Hiermee houden ze ontbossing en landroof in stand. Moedig deze verzekeraars aan om hun verantwoordelijkheid te nemen en ontbossing en landroof tegen te gaan. Stuur APG, Aegon en Delta Lloyd een klacht
  • NN Group (Nationale Nederlanden) scoort ‘twijfelachtig’ (score 5). NN Group kan meer doen om de druk op te voeren op de controversiële palmoliebedrijven waar ze in beleggen, om ontbossing en mensenrechtenschendingen tegen te gaan. Moedig NN Group aan om haar verantwoordelijkheid te nemen.
  • Achmea scoort ‘voldoende’ (score 6). Zij zet zich in om ontbossing en landroof in de palmoliesector tegen te gaan. Stuur Achmea een compliment.
  • Vivat scoort ‘uitstekend’ (score 10). Zij zet zich uitstekend in om ontbossing en landroof in de palmoliesector tegen te gaan. Stuur Vivat een compliment.
  • ASR is niet beoordeeld in dit praktijkonderzoek, omdat er geen beleggingen in de onderzochte palmoliebedrijven.

Lees het persbericht en het onderzoek (Engelstalig).

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.