Groene uitvaart

Uitvaart

 

Duurzaamheid, biologische producten, maatschappelijk verantwoord ondernemen, het is allemaal ´in´. Deze trends werken ook door op het gebied van gegraven. Begraafplaatsen krijgen ecologische stroken of een gedeelte waar ´in het bos´ begraven kan worden. Echte natuurbegraafplaatsen zijn op één hand te tellen. Wat zijn natuurbegraafplaatsen precies, en is het ook funerair erfgoed?

 

Een natuurbegrafenis is ook te realiseren via de grote uitvaartverzekeraars Yarden, Dela, Ardanta en Monuta. Laat u informeren door De Groene Verzekering.

 

Op de website www.natuurbegraafplaatsreiderwolde.nl kunt u al de nodige informatie vinden. Natuurbegraafplaats Reiderwolde is de noordelijkste natuurbegraafplaats in Nederland.

Opening van één van de landelijke natuurbegraafplaatsen in de provincie Groningen

Misschien heeft u net een dierbare verloren. Dan komt er veel op u af. Uw verdriet en herinneringen verdienen alle ruimte. Daarnaast moet u allerlei praktische zaken regelen en diverse keuzes maken.

 

Of misschien overweegt u voor uzelf een begraafplek te reserveren of bent u al een tijd op zoek naar een mooie plek om de as van uw vader of moeder te begraven.

 

Valt uw keuze op een natuurbegraafplaats, dan bieden de natuurbegraafplaatsen bieden u een bijzondere plek in en prachtige bosrijke omgeving.

 

Wij hebben praktische informatie voor u op een rij gezet om u te helpen bij een aantal keuzes. Wij kunnen met u meedenken bij het regelen van allerlei zaken rondom de begrafenis of crematie en het uitvoeren van de laatste wensen.

Wat houdt natuurbegraven in?

Respect voor overledene en natuur

 

Natuurbegraven is de oudste en meest natuurlijke manier om een overledene te begraven. Een manier om het lichaam terug te geven aan de natuur. Respect voor de overledene gaat hand in hand met respect voor de natuur en milieu. Dat is waarom steeds meer mensen kiezen voor deze vorm van begraven.

 

Nederland kent nog maar weinig natuurbegraafplaatsen. Een natuurbegraafplaats biedt u als nabestaande een bijzondere plaats om uw naaste te begraven, ruimtelijk en midden in het bos. Een troostrijke omgeving om dierbaren te gedenken en waar u naar terug kunt gaan op momenten dat u daarvoor kiest.

 

Door een graf te reserveren draagt u direct bij aan het stand houden van de natuur voor toekomstige generaties.

 

In harmonie met natuur en milieu

Op een natuurbegraafplaats begraaft u uw naaste in harmonie met de natuur. Dat betekent dat de begraafplaats het milieu zo min mogelijk belast en past binnen het bestaande bosbeheer.

De kist of urn waarvoor u kiest is daarom volledig gemaakt van biologisch afbreekbaar materiaal. Dit materiaal is vergankelijk en wordt snel opgenomen door de natuur. Ook gedenktekens en grafaanduidingen zijn natuurlijk aanwezig, zoals een boom of een Drentse zwerfkei met inscriptie.

 

Bijzondere laatste rustplaats

Een natuurbegraafplaats is een laatste rustplaats voor iedereen, ongeacht geloof of afkomst. Met de vrijheid om de ceremonie persoonlijk in te vullen. Wie op een natuurbegraafplaats een laatste rustplaats zoekt, mag zelf een plaats uitkiezen. Graven krijgen hier alle ruimte. Het graf wordt niet geruimd, het grafrecht is eeuwig.

 

De cirkel van leven en dood

Afscheid nemen van een dierbare ontsluit het besef over leven en dood. Het is fijn als je je dan verbonden voelt met de natuur. Een ceremonie en gedenkplaats in de natuur geven ruimte aan rouw, verdriet en het laatste afscheid. Aan gedachten over de eindigheid van een mensenleven en over de eeuwige cirkel van leven en dood.

Verantwoord ‘groene’ uitvaart

De natuur ontfermt zich over het graf

 

Een uitvaart op een natuurbegraafplaats is in alle opzichten een groene uitvaart. Gebruikte materialen moeten daarom gemakkelijk weer kunnen worden opgenomen door de natuur. Na de begrafenis ontfermt de natuur zich over het graf, zodat dit na verloop van tijd weer één wordt met de omgeving. Als nabestaande kunt u het graf altijd terugvinden; de ligging wordt nauwkeurig ingemeten en u krijgt de exacte gegevens.

 

Kist of urn

De kist, urn of mand waarvoor u kiest bestaat volledig uit biologisch afbreekbaar materiaal. Bijvoorbeeld een eenvoudige kist gemaakt van hout uit het bos. Maar u kunt ook kiezen voor bamboe of karton. Een eventuele lijkwade en de kleding van de overledene zijn ook van natuurlijk afbreekbaar materiaal, zoals linnen of wol.

 

Het verstrooien van as in niet toegestaan, omdat dit schadelijk is voor de natuur. U kunt as wel uitstrooien in een graf of in een urn begraven.

 

Gedenkteken en grafaanduiding

Het is geheel aan u of u een gedenkteken of grafaanduiding wilt. U mag daarvoor gebruikmaken van een Drentse zwerfkei met inscriptie. In het jonge bos kun tu ook een boom planten op of naast het graf. Op traditionele begraafplaatsen kiezen mensen gewoonlijk voor een grafmonument. Dat is op natuurbegraafplaatsen niet mogelijk, omdat dit oorspronkelijk niet in de natuur aanwezig is.

 

Een Stichting bewaakt veelal het duurzame beheer van de natuur op het goed waarvan de natuurbegraafplaats onderdeel is. Elke dag wordt er veel zorg en aandacht aan natuurbehoud besteedt. Er wordt groot belang gehecht een goede relatie tussen mens en natuur en draagt bij een hogere maatschappelijke en politieke waardering van natuur.

 

Een deel van de betaling voor grafrechten wordt gereserveerd voor natuur- en bosbeheer. Hiermee wordt de toekomst van het bos veilig gestelt. Een als nabestaanden behoudt u hierdoor een bijzondere plek waar u altijd naar kunt terugkeren.

Persoonlijke wensen - Letterlijk en figuurlijk alle ruimte

U heeft letterlijk en figuurlijk veel vrijheid om een persoonlijke invulling te geven aan de laatste rustplaats en de uitvaartceremonie.

 

Mensen met elke levensbeschouwing, geloofsovertuiging en culturele achtergrond zijn welkom op een natuurbegraafplaats. Er is alle ruimte en tijd voor uw wensen, zolang respect voor de overledene en de natuur maar voorop staan.

 

Een plek kiezen

Een wandeling door het gebied is de beste manier om de plek voor een laatste rustplaats uit te kiezen. Voor uzelf of uw dierbare. Het is uiteraard zeer persoonlijk wat bepaalt welek plek dat voor u is. Een type landschap kan belangrijk zijn, een gevoel, herkenning in iets wat u ziet, hoort of ervaart, iets dat u raakt.

 

In principe mag u overal een plek reserveren, zolang die nog vrij is. Sommige plekken zijn door archeologische of ecologische waarde uitgesloten voor graven.

 

Het is mogelijk een enkel graf, een familiegraf of meerdere plekken naast elkaar te kiezen. Een herbegrafenis van een naaste die elders is begraven, is ook mogelijk.

 

 

Eeuwigdurende grafrust

OP een natuurbegraafplaats heeft u eeuwige grafrust. Elk graf blijft intact en wordt nooit geruimd. Deze laatste rustplaats reserveert u dus letterlijk voor onbepaalde tijd. Dit past bij de gedachte om de natuur zo min mogelijk te verstoren.

 

Op een traditionele begraafplaats gaat de termijn van een grafrecht in zodra u reserveert en deze verloopt na een aantal jaren. OP een natuurbegraafplaats hoeft u zich geen zorgen te maken over verlenging van grafrechten. U kunt dus met een gerust hart nu al een graf reserveren. En nabestaanden blijft een moeilijke beslissing in de toekomst bespaard.

 

Ceremonie

Een betekenisvolle, passende afscheidsceremonie is een belangrijk begin van het rouwproces. Dat kan op veel manieren. U kunt het laatste afscheid op uw eigen manier vormgeven. Op een natuurbegraafplaats staat veelal een karakteristieke (bos)kapel die u mag gebruiken.

 

Veel ceremonies bestaan uit tijd voor sprekers, rituele handelingen, zoals het uitblazen van een kaars, stiltemomenten en muziek. Akoestische muziek heeft de voorkeur, omdat dit het best past bij de zorg voor de natuur.

 

Uw uitvaartbegeleider

Wat uw wensen voor de ceremonie ook zijn, uw uitvaartbegeleider kan u desgewenst begeleiden bij het vormgeven en uitvoeren ervan. Wij brengen u graag in contact met betrokken en vakkundige uitvaart- en ritueelbegeleiders.

Tarieven

Helder en betaalbaar

 

U kunt op ieder moment een graf reserveren.  Indien u dit wenst , kunnen wij hierin rechtstreeks intermediair zijn in samenwerking met de uitvaartverzekeraars.

 

Het tarief voor een graf op een natuurbegraafplaats is aanzienlijk lager dan bij een traditionele begraafplaats. Dit komt mede doordat u geen onderhoudskosten heeft. En u krijgt niet te maken met hoge kosten voor een grafmonument en verlenging van het grafrecht.

 

Eenmalige aankoopkosten

Elk graf is gesitueerd op tenminste 25 vierkante meter. U betaalt eenmalig aankoopkosten. Dat is inclusief beheer en onderhoud. U ontvangt een grafakte waarop de precieze locatie van het graf staat aangegeven. U kunt de kosten eventueel ook in termijnen betalen.

 

Gedenktekens en grafaanduiding

U kunt een Drentse zwerfkei aanschaffen en daarin desgewenst een inscriptie laten graveren. De kosten zijn afhankelijk van de grootte van de kei en de lengte van de inscriptie. In het jionge bos kunt u in overleg met de beheerders een jonge, inheemse boom planten op of bij het graf.

 

Begraaftarief

Het begraaftarief is voor het graven van het graf, wettelijk verplichte administratieve handelingen en gebruik van de voorzieningen en faciliteiten op de natuurbegraafplaats. U kunt deze kosten eventueel al betalen bij het reserveren van een plek, zodat uw nabestaanden hiermee later niet worden belast.

 

Uw wensen voor de uitvaart

Het staat u natuurlijk vrij om de uitvaart zelf te verzorgen. Maar u kunt uw wensen voor de uitvaartceremonie ook bespreken met een uitvaartbegeleider.

Vijf unieke aspecten op een rij

De voordelen van natuurbegraven

 

1. U draagt bij aan natuurbehoud en ontwikkeling van nieuwe natuur

Natuurbegraven is een mooie en duurzame manier van begraven. Op een natuurbegraafplaats wordt er veel aandacht besteedt aan behoud van oorspronkelijke flora en fauna. Er staat oud en jong bos en er wordt steeds nieuwe natuur ontwikkeld. Door een graf te reserveren draagt u direct bij aan het in stand houden van natuur voor toekomstige generaties.

 

2. Eenmalig laag tarief

U betaalt eenmalig voor een plek met eeuwig grafrecht. Een graf is gesitueerd op een ruim stuk grond van tenminste 25 vierkante meter. Reserveert u een plek voor uzelf, dan kunt u het begraaftarief optioneel van tevoren betalen, zodat nabestaanden hier geen omkijken naar hebben. De uiteindelijke kosten (voor de plek en het begraven) zijn aanzienlijk lager dan bij een traditionele begraafplaats.

 

3. Prettig geregeld voor nabestaanden

Als nabestaande heeft u een bijzondere plek in een prachtige omgeving. Hier kun tu uw dierbaren gedenken en ervaart u de troostende kracht van de natuur op de manier en momenten dat u dat wilt. U hoeft zich geen zorgen te maken over het onderhoud van het graf en het verlopen van grafrecht; dat is goed geregeld en voor onbepaalde tijd.

 

4. Alle ruimte voor persoonlijke invulling

U kiest zelf de plek die het best bij u past. En voor de uitvaartceremonie is alle ruimte voor persoonlijke invulling, zolang respect voor de overledene en de natuur maar voorop staan.

 

5. Praktische voorzieningen en uitstekende faciliteiten

U kunt gebruikmaken van praktische voorzieningen en uitstekende faciliteiten, zoals veelal een sfeervolle ontvangsthuis, een karakteristieke (bos)kapel en cartering.

 

 

Een afspraak maken

Wij nemen de tijd voor uw vragen en geven u graag advies.